Genetikk og miljø

Genetikk og miljø spiller begge en rolle for vår helse. Genetikk refererer til de arvelige egenskapene vi får fra våre foreldre, som påvirker hvordan vi ser ut, hvordan vi fungerer og vår risiko for å utvikle visse sykdommer. Miljøet rundt oss, inkludert våre levekår, maten vi spiser, og livsstilsfaktorer som røyking, alkohol og fysisk aktivitet, påvirker også helsen vår.

Tenk på det som å ha et par sko. Du kan ikke endre størrelsen på føttene dine, det er derfor du trenger sko i riktig størrelse og som passer godt. Men miljøfaktorene kan likevel gi deg ubehag eller skade føttene dine dersom skoene blir påvirket av mye slitasje eller værforhold som ikke er tilpasset skoen.

Dette er som genene våre, vi kan ikke endre dem, men miljøfaktorer som dårlig ernæring, mangel på mosjon og eksponering for forurensning eller stress påvirker helsen din og øker risikoen for sykdom. Du kan gjøre tiltak for å beskytte og forbedre helsen din, som å spise et sunt kosthold, være fysisk aktiv, redusere eksponeringen for skadelige stoffer og ta vare på din mentale helse.

Så både genetikk og miljø spiller en viktig rolle i vår helse, genetikken kan vi ikke endre, men vi kan gjøre tiltak for å beskytte og forbedre helsen vår uavhengig av vårt genetiske arvemateriale.

NordicDx tilbyr genetisk baserte RT-PCR tester for å avdekke følsomhet for spesifikke sykdommer. Testene vil være tilgjengelig i vår nettbutikk om kort tid.

pl_PLPolish